ElectronRun

The RITE Project ; yani Roosevelt Adası'nın Gel-Git Enerjisi Projesi

Herkes artık çok iyi biliyor ki bugünlerde birşeyler yapılmazsa , dünya üzerinde artan nüfusla birlikte artan elektrik ihtiyacını karşılayacak yeterli kaynağımız olmayacak.. Bu konuda şanslı ülkelerden biriyiz , Türkiye'de hem enerji üretimi için doğal kaynaklarımız çok hem de en iyi yapılandığımız konulardan birisi enerji üretimi... Ama bakın birçok ülke klasik yöntemlerin yanı sıra daha az kayıplarla yani neredeyse sıfır maliyetle ve hemen hemen her olanağı kullanarak elektrik üretmeyi planlıyorlar. Bu konudaki en büyük iki gelişmeyi sizinle paylaşmıştım ; Maglev Türbinleri ve Enerji adaları

Şimdi ise "Roosevelt Island Tidal Energy Project" başlığı altında açıklanan Roosevelt Adası'nın Gel-git enerji projesinden biraz bahsedeceğim. Bu proje tamamen okyanuslara, nehirlere ya da herhangibir şekilde doğal akışa yani kinetik enerjiye sahip yerlere yerleştirilecek gel-git türbinleri ile suyun kinetik gücünden yararlanılarak elektrik üretmeyi hedefliyor. Aslında klasik hidroelektrik türbinlerden çalışma prensibi bakımından hiçbir farkı yok ama bu sistem için belli bir göl seviyesini beklemeye ya da manuel frekans ayarı gibi detaylara ihtiyacınız yok..

Bu sistem New York City'de Verdant Power tarafından East River üzerine kurulmuş ve başta bulunan 6 adet türbin ile yönetilebilen 100 ila 300 adet türbinden oluşan bir proje. Bu proje ile full time çalışma hedeflenmiş ve New York'daki 8000 eve yetecek kadar enerji üretmesi planlanıyor. Ama bu projenin daha da güzel yanı ise Verdant Power , sizden bu projeye katkıda bulunmanızı istiyor; yani eğer bulunduğunuz yerde doğal akışa sahip nehirler , denizler , okyanuslar, vb. var ise ve bunların derinliği minimum 9m , avaraj akış hızı 2m/sn ve alanı ortalama 20-40.000 metre kare ise Verdant Power web adresinden gerekli formları doldurup bu projeye katılmak istediğinizi bildirebilirsiniz. Türkiye nehirler ve denizler bakımından doğal bir cennet olduğuna göre neden biz de bu fırsattan yararlanmıyalım ki??

Hiç yorum yok: