ElectronRun

Güneş ve Temizlik !

Yaşamın vazgeçilmez ihtiyaçları arasında yemek yemek , su içmek , nefes almak...vs. den sonra TEMİZLENMEK geliyor ve özellikle de giysileri temiz tutmak ya da imkanların kısıtlı olduğu zamanlarda onları temizlemek geliyor. Avustralya'lı ve Hong Kong'lu bir grup araştırmacı sayesinde çamaşırlarımızı temizlemek artık çok kolaylaşacak ; çünkü giysiler artık kendi kendilerini temizleyecekler! Nasıl mı? Biraz güneşe çıkmak yeterli. Kumaşlara kendi kendilerini temizleme becerisi, dokundukları iplikleri titanyum dioksit nanokristalleriyle (metrenin milyarda biri ölçeğindeki kristaller) kaplayarak kazandırılacak. Bu molekül, ışığa tutulduğunda kir ve lekeleri bozunduran bir fotokatalist özelliği taşıyor. Avustralya’daki Monash Üniversitesi’nden kimyacı Walid Daoud ile Hong Kong Politeknik Üniversitesi’nden meslektaşları, kumaş ipliklerinin, titanyum dioksit nanokristallerinin üzerine yapışmalarını sağlayacak bir yöntem geliştirmişler. En iyi sonuçları güneş enerjisinin vermesine karşılık, kendi kendini temizleme yetisi, her türlü ışık kaynağında, hatta giysiler sahiplerinin üzerindeyken bile kendini gösteriyor.
Kumaşın ipliklerine yapışan titanyum dioksit nanokristalleri ayrıca, kokuya yol açan bakterilerin üremesine de engel oluyor.
Daoud, geliştirdikleri kumaşın ilk uygulamalarının askerlerde görüleceğini düşünüyor. Ama, araştırmacıya göre asıl hedef, çamaşır yıkama ve kuru temizlemede kullanılan su, deterjan ve enerjinin azaltılması. Daha şimdiden sanayi dünyasından olası ortaklarla görüşmelerini sürdüren Daoud’a göre işlem, yaş ve kuru temizleme süreçlerinde kullanılan su, deterjan ve enerjiyi azaltmaya yönelik.

Bağlantı : Bilim Teknik

Hiç yorum yok: