ElectronRun

IPTV

Son günlerde sıkça duymaya başladığımız ve şimdiye kadar alışmış olduğumuz televizyon izleme sitilimizi değiştirmeyi amaçlayan IPTV ile kumandanın tuşuna bastığımızda; karşımızda bir anasayfa ve bir menü , menüde de haber , belgesel , sinema , müzik , spor.....ve her seçeneğin yüzlerce alt türü bulunacak.Daha doğrusu IPTV ile ilgili izlediğimiz reklamlar bunları söylüyor.Peki ama nedir bu IPTV??

IPTV (Internet Protokolü Televizyonu), şifreli, şifresiz televizyon kanallarının ve depolanan video içeriklerinin, bir genişbant DSL (Sayısal Abone Hattı) ile kullanıcılarına ya da izleyicilerine internet protokolü üzerinden dağıtıldığı sistemin adıdır.Yani yayınlara geleneksel anlamda bir anten ve uydu bağlantısı üzeriden erişmemiz yerine, ethernet bağlantısıyla internet üzerinden erişmemiz anlamına geliyor.
Ayrıca IPTV, bilgisayar, cep telefonları ve televizyonlarımızla, internet üzerinden yayınlanan görüntü ve verilere ulaşabilmek demek oluyor.Bunların yanında aynı araçlarla sesli ve görüntülü iletişim yapabilmekte tabiki..

IPTV, hem canlı televizyon yayınını hem banttan yayını hem de her türlü veriye ulaşımı içeriyor. Bu yayınları izleyebilmek için televizyona bağlı bir set üstü alıcı cihaz, bilgisayar ya da uygun bir telefon gerekiyor.

IPTV'nin ne olduğunu anladıktan sonra hemen aklımıza nasıl izlenecek sorusu geliyor ? Televizyon ya da video yayınının internet üzerinden gecikmesiz verilebilmesi için yüksek bant genişliği gerekiyor. DSL teknolojisinde ise meydana gelen gelişmeler, bugün internet altyapısını oluşturan IP omurga üzerinden gerçek zamanlı olsun olmasın her türlü verinin iletilebilmesini mümkün hale getiriyor.Ayrıca sıkıştırma oranlarında gelişim de IPTV’nin önünün açılmasında en büyük etken... MPEG2 formatıyla sıkıştırılmış standart çözünürlüklü (SDTV) kanalları 3-3,5 Mbps’lik birbant genişliğine ihtiyaç duyarken yüksek çözünürlüklü (HDTV) yayını için 19 Mbps’lik bir bant genişliğine ihtiyaç duyulmakta. Ancak yavaş yavaş MPEG2’nin yerini almaya
başlayan MPEG-4 sıkıştırma formatıyla SDTV için 2 Mbps, HDTV içinse 12 Mbps civarında bir bant genişliği gerekiyor. 2009 yılına kadar SDTV için gerekli band genişliğinin 1Mbps’in altına düşeceği HDTV içinse 7 Mbpscivarında olacağı öngörülmekte.
Hızla gelişen DSL çözümleri sayesinde ADSL2+ ile 25 Mbps’lik bir hıza ulaşılırken VDSL ile 52 Mbps’lik download hızına ulaşılmış bulunuyor.
Gelişmekte olan 3G teknolojisi ve WiMAX sayesinde ise GSM şebekelerimiz de hızlı bağlantıya sahip olacaklar. Böylelikle bu yayınları mobil telefonumuzdan da izleyebileceğiz. Bill Gates’in “her yerden her an izle” rüyasına bir adım daha yaklaşacağız.
Servis işletmecileri tüketicinin görüntü, data ve telefon iletişimini aynı paket içinden alabildiği bu uygulamaya “Tripleplay” diyor. Bir genişbant hattından tüketiciye üçlü uygulama sunabilmek için, işletmecinin hem IPTV hem de IP telefon (VoIP) teknolojisini kullanması gerekiyor.

IPTV’nin geçmişi sadece 2,5 yıl öncesine dayanıyor. Berlin’de yapılan Geniş bant Dünya Forumu’nda açıklanan rapora göre, dünyada IPTV servislerinikullanan kişi sayısı 2007 sonu itibariyle 7,9 milyona ulaştı. IDC’ ye göre 2011 yılında bu rakamın 65 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. Geçmişi 2,5 yıl olan IPTV’de kullanıcı sayısındaki artış hızı çok yüksek. IPTV’de geçtiğimiz bir yıl içindeki en büyük artış yüzde 231 ile Avrupa’da yaşandı; abone sayısı
Fransa’da 2 milyon kişiye ulaştı.ABD’de iste ve izle (VOD) yayınları genellikle kablo TV şebekesinden sayısal video yayını protokolü kullanılarak veriliyor ve adına IPTV denmiyor. Ancak, İtalya'da Fastweb, İspanya’da Telefonica’nın işlettiği Imagenio var. Japonya’da Yahoo BB /Softbank, Hong Kong’da NOW Broadband TV, yeni açılan SuperSun halen IPTV alanında faaliyet gösteren önemli işletmeci kuruluşlar. Türkiye de ise IPTV kullanımı alt yapısı açısından birçok ülkeye göre dinamik durumda ve çalışmalar da zaten 2007 yılında başladı.Türk Telekom ve Tellcom firmaları sayesinde 2008 yılında Servisleri verilmeye başladı.Diğer firmalarda bu yeni gelişime ilk adımı atmaya başladılar bile : Superonline , Apple ve AirTies gibi.....
Bağlantı : Bilim Teknik

Hiç yorum yok: