ElectronRun

THE MAGLEV :Süper Güçlendirilmiş Mağnetik Rüzgar Türbini !

Çağımızdaki en büyük problemin enerji ve zaman olması insanları yeni arayışlara itmiş ve son yıllarda çokca adını duyduğumuz ; "süperiletken maddelerde görülen manyetik itme kuvveti (meissner etkisi)" teknolojisinin keşfine sebep olmuştur. Bu teknoloji ile çalışan en büyük ve inanılmaz buluş kuşkusuz "maglev trenleri"'dir. Aslında bu trenlerin çalışma prensibinin temeli: mükemmel diyamanyetik olmalarıdır. 1933 yılında , Messnir ve Ochsenfeld , bir metalin süperiletken olduktan sonra , içinden manyetik akım geçişine izin vermediğini gösterdiler. Şöyle ki tren hareket ettiğinde raydaki iletkenlere verilen elektrik akımı bir itme gücü oluşturur ve tren 100km/h hızı aştığı anda , tekerlekleri içe katlanır ve hat üzerinde havlanmaya başlar, yani tren, sürtünmesiz bir ortamda hattın üzerinde adeta uçmaya başlar. Enerji tasarrufu için de ısınan mıknatıslar bir soğutma sistemi soğutulur.

İşte bu inanılmaz teknoloji ; ilk defa Beijing' deki Wind Power Asia fuarında bir rüzgar türbini üzerindeki uygulaması ile görücüye çıktı. Bu inanılmaz teknoloji ile geleneksel rüzgar tübinlerinin büyük sorunu olan ; dönmeye başlamak için mil yataklarında oluşan sürtünmeyi yenmeleri , bunun için de yüksek rüzgar hızlarına ihtiyaç duymalarının , sürtünmesiz maglev türbinleri ile çözüme kavuştuğu söyleniyor. Ayrıca şuanda dünya üzerinde bulunan en büyük rüzgar türbini ancak 5 MW enerji üretebilirken, geniş ölçülü bir maglev türbini 5 GW temiz enerji (kayıpsız) üretebilecek bu da 750.000 evin elektrik enerjisi demek.. Ayrıca üreticilerin vurguladığı çok önemli bir konuda şuanda kullanımda olan rüzgar türbinleri , sürtünmeden kaynaklanan bakımlara ve parça değişimlerine ihtiyaç duymakta oysa maglev türbini bu sürtünmeyi minimuma indirdiği için ömrü 500 yıl olarak biçilmiş..
Çin'de şuanda yapımına başlanmış olan maglev türbini dünya da enerji üretimi açısından yeni ufuklar açacağa benziyor....

Hiç yorum yok: