ElectronRun

Luna Gaia ; Ayın yeşil tarafı

Fransa Strasburg'da bulunan Uluslararası Uzay üniversitesi adına çalışan birçok uzay bilimcisi , biyolog , psikolog ve mimar 30 yıl içinde gerçekleşmesi beklenen Ay’daki ilk uzay üssü için bir çalışma yayınladı. Popular Science dergisinin bu ayki sayısında yayınlamasına göre ;bu uzay üssünde amaç ,11 astranotun 2 yıl süre ile hiç dünya ile bağlantıları olmadan ay da yaşamaları sağlanacak..

Bu nasıl mı olacak? Kendi sebzelerini yetiştirip , kendi enerjilerini üretecekler, kendi sularını oluşturup kendi balıklarını yetiştirecekler. Bu uzay üssü bu faaliyetleri gerçekleştirmek için 7 önemli özellikte yapılacak ;

1-Big Crater (Büyük Krater) ; Luna Gaia astronotları oluşacak solar radyasyondan korumak için yaklaşık 1 mil derinliğinde bir krater içine yapılacak.

2-Solar Energy (Güneş Enerjisi) ; Enerji , 10 m çapındaki aynaların güneş ışığını su tanklarına yansıtması ile oluşturulacak buhar ve buharla çalışan bir türbin ile üretilecek.

3-Inflatable Modules (Şişirilebilir Modüller) ; Şişirilebilir modüller dünyadan taşınabilmesi ve montajı kolay olduğu için seçilmiş ve çeşitli alanlarda kullanılabilir , radyoaktiviteden koruyacak yapılardır.

4-GreenHouse (Yeşil Ev ) ; Burada havadaki karbondioksiti oksijene çevirecek bitkiler ve yosunlar yetiştirilecek ve tamamen transparan yapıda olması sayesinde güneş ışığını alabilecek.

5-Fish Tanks (balık tankları) ; Vakumlu balık havuzları olacak ve iyi bir protein kaynağı olan balıklar buralarda yetiştirilecek.

6-Alg Tanks (Bakteri Tankları) ; Bu tanklar yardımı ile astronotlardan olan ya da diğer bölümlerde meydana gelen atık sular filtreler ve bakteriler sayesinde temizlenecek.

7-Living Quarters (Yaşama Alanları ) ; Astronotların günlük yaşam faaliyetlerini sürdürebileceği , spor yapabilecekleri , yemek yiyecekleri , oksijen ve atmosfer yapı oluşturulmuş , özel uyuma bölümlerinin olduğu bölüm.


NASA nın da destek verdiği bu proje adeta ufak bir kent inşa etmek gibi birşey... En geç 2040 a kadar inşaatının bitirileceğini söylenen Luna Gaia da 5 kadın 6 erkek astronot yaşayacak....

Hiç yorum yok: