ElectronRun

Düşünce ile kontrol nasıl çalışıyor?

Bir şeyleri sadece düşünerek kontrol edebilme fikri, uzun zamandır bilim dünyasının gündemini meşgul eden bir konuydu. Fiziksel engellilerin mekanik protezleri vücutlarının bir parçasıymış gibi kullanabilmesinden pilotların süpersonik jetleri refleks hızıyla yönlendirebilmesine kadar, düşünceyle kontrol sistemlerinin kullanım potansiyeli hayal gücümüzü zorlayıp duruyor. Peki bunları araştırma laboratuvarlarda görmeye bile yeni yeni alışırken, çok yakında oyun oynamak için düşüncelerinizi okuyan bir cihazı dükkanlardan para verip satın alabileceğiniz aklınıza gelir miydi?
Düşünceyle kontrol, temel olarak fizyolojik aktivitelerin ve belli duygusal tepkilerin beynin belli bölgelerindeki elektriksel aktivitelerde ölçülebilir farklılıklar ortaya çıkarması prensibine dayanıyor. Bunu değerlendirmek için iki şeye ihtiyacınız var:
Birincisi beyindeki elektriksel aktiviteyi sürekli denetleyebilecek bir elektroensefalografi (EEG) cihazı, ikincisi de EEG cihazından gelen bilgi-leri yorumlayabilecek bir hesap algoritması.
Bu işin nasıl olduğuna dair en güzel ve açıklayıcı örneklerden biri, MediaLab Europe araştırmacılarından Robert Burke’a ait olan Mind Balance adlı oyun projesi. Bu oyunda, sadece düş-ünceleriniz yardımıyla ip üzerinde yürüyerek karşıya geçmek isteyen bir yaratığın dengesini sağlamanız gerekiyor. Ekrandaki yaratığın her iki tarafında damalı bayrak benzeri birer grafik simge var. Yaratık bir tarafa doğru dengesini kaybetmeye başladığında, dikkatinizi hemen diğer taraftaki simgeye vererek dengeyi sağlayabiliyorsunuz.Peki bu nasıl oluyor? Sistem bunun için kafaya takılan bir başlık yardımıyla, ensenin biraz üzerinde yer alan ve beynin görme merkezine ev sahipliği yapan oksipital lob üzerindeki yüzeysel ölçümlerden faydalanıyor. Yaratığın iki yanında yer alan grafik objeler yazılım tarafından birbirinden farklı frekanslarda titreştiriliyorlar. Oyuncu dikkatini bir tarafa verdiğinde, görme merkezi üzerinde görüntüdeki titreşimin frekansıyla eş bir elektriksel hareketlilik gözleniyor. Bilgisayar üzerinde çalışan algoritma, bu hareketliliğin frekansına bakarak dikkatin ne tarafta yoğunlaştırdığını değerlendiriyor ve yazılımda buna uygun cevabı şekillendiriyor.Böylece denge sağlanmış oluyor.
Kaynak : Tübitak

IP Koruma Kodları


IP koruma sınıfları , cisimlerin belli testler sonucunda toz partiküllere ve sıvılara karşı dayanıklılığını gösterirler. IP koruma sınıfı 2 haneli bir rakamdan oluşup 1. hanedeki rakam katı cisimlere karşı koruma derecesini , 2. hanedeki rakam ise sıvılara karşı koruma derecesini gösterir. Bu dereceleri yandaki tabloda daha açık görebilirsiniz.

Elektrikte kullandığımız dağıtım panolarının koruma seviyesi ise ,kullanıldıkları ortama göre değişmekle beraber , minimum IP21 olmalıdır.